
We turn your idea into a finished product
Microbial Additives
Seit 1989 entwickelt und produziert Lactosan Starterkulturen und Stämme für Probiotika. Mit jahrzehntelanger Erfahrung auf dem Gebiet der Fermentation und Gefriertrocknung gehen wir flexibel und individuell auf die Wünsche unserer Kunden ein. Von der Isolierung und Charakterisierung neuer Stämme, über Verfahrensentwicklung und Fermentation bis zum industriellen Maßstab und der anschließenden Gefriertrocknung und Konfektionierung des Produktes bleibt alles in einer Hand. Ein hochmotiviertes und bestens ausgebildetes Team von Mikrobiologen und Biotechnologen macht aus Ihrer Idee ein fertiges Produkt.
Animal Health / Human Use
Im Bereich Microbial Additives verfügen wir über zwei komplett getrennte Produktionslinien für Probiotika in der Tierernährung und Silage-Starterkulturen einerseits und Humanprobiotika und Lebensmittel-Starterkulturen andererseits.
Your trust deserves the best service
Our Microbial Additvies technologies

Fermentation
Lactosan has three complete fermentation lines which are controlled by a process control system and can be fully sterilised.
Production Microbial Additives
4 media tanks
2000 l, 1000 l, 500 l fermentation preliminary stage
2 x 10000 l, 15000 l, 50000 l fermentation main stage
Pilot plant
16 l fermentation pre-stage
700 l, 300 l, 150 l fermentation main stage

Separation
Fermentation is followed by a concentration step using a separator.
Production Microbial Additives
4 x 10000 l/h separation
Pilot plant
100 l/h separation

Freeze drying
The aim of freeze-drying is to obtain a dried, very water-soluble product that retains the properties of the original product after the addition of water.
Production Microbial Additives
1000 l/batch freeze-drying
Pilot-Plant
10 l/batch freeze-drying

Fluidised bed drying
In the Microbial Additives plant, it is possible to dry the bacterial concentrate in the fluidized bed plant as an alternative to freeze-drying.
Production Microbial Additives
300 kg/batch fluidised bed drying
Pilot plant
2 kg/batch fluidised bed drying

Grinding
After drying, further processing takes place in the respective powder line. The product flakes dried by lyophilisation are crushed in mills.

Mixing
After the drying and milling process, the powder is processed on the relevant powder line and the final product is mixed according to specification.

Packaging
After processing in the respective powder line, the dried powder is filled according to customer's requirements.
Filling Microbial Additives
500 kg big bags
300 g to 30 kg sack
2 g to 500 g bags
20 g to 1000 g tins

Sind Sie interessiert an unseren eigenen Stämmen?
Unsere Stammsammlung umfasst ca. 2000 verschiedene Stämme und wird kontinuierlich mit Bakterienstämmen, welche aus natürlichen Habitaten isoliert werden, erweitert. Die isolierten Stämme werden in unseren Labors gemäß den Anforderungen an Agglomeration, an pH, Gallsalztoleranz und auf ihre Antibiotikaempfindlichkeit getestet. Produkte, die unsere Stämme enthalten sind seit vielen Jahre erfolgreich am Markt etabliert. Je nach Kundenwunsch ist es möglich, einzelne Stämme oder auch Stammmischungen mit spezifischen Zellzahlen und Trägerstoffen herzustellen.
Bifidobacterium animalis ssp. lactis
Bla02
Bifidobacterium bifidum
Bbi58
Bifidobacterium breve
Bbe56
Bifidobacterium longum subsp. infantis
Bin26
Bifidobacterium longum subsp. longum
Blo17
More strains
Lactobacillus acidophilus (Lac41)
Levilactobacillus brevis (Lbr57)
Lentilactobacillus buchneri (Lbu59)
Lactobacillus bulgaricus (Lde08)
Lacticaseibacillus casei (Lca07)
Limosilactobacillus fermentum (Lfe21)
Lactococcus lactis (Lla25)
Lacticaseibacillus paracasei (Lpa09)
Lactiplantibacillus plantarum (Lpl103)
Lactiplantibacillus plantarum (Lpl76)
Limosilactobacillus reuteri (Lre32)
Lacticaseibacillus rhamnosus (Lrh61)
Lacticaseibacillus rhamnosus (Lrh35)
Lactobacillus salivarius (Lsa96)
Pediococcus acidilactici (Pac92)
Pediococcus pentosaceus (Ppe44)
Propionibacterium freudenreichii (Pfr54)
Enterococcus lactis (Ela22)
Streptococcus thermophilus (Stt18)
We are your partner in the following sectors

Probiotics for food supplements

Cosmetics

Silage starter cultures

Probiotcs for animal use

starter cultures food industry
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Thomas Lautischer
Product Manager
Telephone:
+43 (0)38 62/326 02-24E-Mail:
lautischer@lactosan.at